Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

Amputatie

Verschenen in: Graphic poem

1

Federico???s vader spot letterlijk de wereld uit de wolken, maar ook hij heeft geen oog voor de armen op Federico???s rug. Hij hurkt vanop een floccuswolk die over de troposfeer kantelt. Hij krabt aan zijn adamsappel en zwaait. Zoals mensen gewoonlijk doodgaan.
            In kleermakerszit plukt Federico gras uit de aarde. Hij zit vaak in de tuin, tussen de anjers en de potjes munt van mama, om na te denken of te dromen. Een insect huppelt met de blik van een spiegelpaleis over het gazon en splitst zich op met een plopperig geluid, zoals in de tekenfilms. Twee wordt vier en vier wordt acht, acht zeventien en zeventien irrationaal. Federico gaat liggen en voelt hoe het eskadron tamme mieren, rupsen en krekels over hem wandelt.
            Vele mensen voelen zich ge??ntimideerd door Federico, hoorde hij, maar Federico zwijgt meestal omdat hij niet veel kan zeggen over bepaalde dingen. Tafelvoetbal, bijvoorbeeld, of Belgische bieren of de schokdempers in skateboardwieltjes. Federico houdt van vintagebehangpatronen en de theorie over de eeuwige terugkeer, maar vindt bijna niemand om daarover te praten. Behalve Lila, die hem onlangs een plaat van Cole Porter en een boek van Kundera cadeau heeft gedaan en daarvoor een pak slaag van haar vader kreeg.
            In de keuken duwt mama Sabrina een kurk in de fles wijn terwijl de risotto suddert en dorstig bouillon absorbeert. Vreemd aan haar is dat ze oorbellen draagt op weekdagen als de zon schijnt en dat ze in het weekend in kladderig Japans haar minnaar opbelt. Dan staart Matteo met een stalen blik in de spiegel en scheert hij zijn schedel terwijl hij op zijn hielen leunt. Mama zeurt al lang om te verhuizen naar een stadje dat Zanarkand heet en in het Verre Oosten ligt.

???Dat is ver,??? zegt Matteo dan altijd, ???jij bent gek. Vuurwerk in je hoofd, karakissshhhh!???

???Maar het is mijn droom.???

Matteo spuwt evidente argumenten en mama pelt ajuinen.
            Uit het gras stijgen razendsnel reuzenvlinders op. Federico zoekt naar de bron, het eerste insect dat zich met een sprong vermenigvuldigd heeft en dat door de warmte ontpopt is tot het ongediertetapijt waaronder hij ligt. Hij staat recht en schudt ze van hem af. De vlinders curven rond hem, doorheen de kolk staart hij naar zijn ruzi??nde moeder en broer die niets opmerken. In de snelheid verschijnt een meisjesgezicht. Het meisje heeft sproetjes als nootmuskaat, ze liggen niet op haar huid, maar zweven erboven, zoals bij Lila. 

 

Het vervolg van deze tekst lees je in de papieren versie van DW B 2016 3.