Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

Tijdschriften 50

Verschenen in: Onmogelijk scenario
Auteur: Sven Vitse

Diep verborgen in mijn computerbestanden zit een map ???Tijdschriften??? waarin ik alle afleveringen van deze rubriek netjes genummerd bewaar. ???Tijdschriften 1??? is gedateerd 11 juni 2004. Deze aflevering, elf jaar later, brengt de teller op vijftig: een rond getal dat in mijn oren klinkt als een fluitsignaal ??? afgelopen. Ik hou ermee op. Heimelijk was ik in het vorige nummer van DW B al aan mijn rondje handen schudden begonnen, langs de tijdschriften die mij de voorbije jaren het meest dierbaar zijn geworden. Dat rondje zet ik in dit nummer vrolijk verder.

            Na elf jaar recenseren ben ik nog steeds verwonderd door de dynamiek en de rijkdom van het tijdschriftenlandschap in ons taalgebied. Jaar na jaar ben ik bladen blijven ontdekken en ongetwijfeld zijn er enkele aan mijn oog ontsnapt. Steeds waren er nieuwe ontwikkelingen die het veld in beweging hielden en mijn nieuwsgierigheid prikkelden. Hoe zet nY de kritische traditie verder van yang en freespace nieuwzuid, de twee tijdschriften waaruit het is ontstaan? Groeit Terras uit tot een waardige erfgenaam van het monument Raster? In Nederland was de evolutie ??? het zal niemand verbazen ??? het meest ingrijpend. Niet alleen hakte de overheid bot en visieloos in de subsidi??ring, waarna De Gids onder de vleugels van De Groene Amsterdammer terechtkwam en Parmentier ??? jarenlang het meest inspirerende blad van het land ??? noodgedwongen de boeken sloot. Ook slaagde nieuwkomer Das Magazin erin om met een innovatieve pr-strategie de bakens van het landschap te verzetten.

            Beide ontwikkelingen stemmen bedachtzame Belgen tot nadenken, maar bevestigen evenzeer de meerwaarde van het Vlaamse aanbod. Ook hier is de dynamiek onmiskenbaar: bladen komen en gaan, jonge tijdschriften (zoals Kluger Hans) weten zich te verankeren terwijl vaste waarden (zoals Streven, Ons Erfdeel en Deus ex Machina) hun onverstoorbare engagement behouden, en vele redacties onderzoeken nieuwe manieren om hun werk te presenteren en te verspreiden. Toch schuilt de innovatieve kracht van deze tijdschriften volgens mij in de eerste plaats in de onvermoeibare zoektocht naar alternatieve creatieve paden die (een beetje) tegen de keer in gaan. Maar genoeg daarover: ik heb nog twee nummers te bespreken.

 

Het vervolg van deze tekst lees je in de papieren versie van DW B 2015 4.