Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

Finissages

Verschenen in: FinissagesIn de laatste zomer van het tweede millennium na Christus, op 3 juli om precies te zijn, gebeurde er in het Funspot Family Fun Center in de bondsstaat New Hampshire van de Verenigde Staten van Amerika iets wonderbaarlijks definitiefs. Billy Mitchell, op dat moment vierendertig jaar oud, haalde na zes uur lang Pacman spelen 3 333 360 punten ??? en daarmee het maximaal haalbare aantal. Mitchell begon daarna een uitspanning met oude spelcomputers en legde zich verder toe op het maken en verkopen van hete sauzen.

Ongeveer vijf en een halfjaar eerder, op 20 februari 1994, had de Noor Johan Olav Koss tijdens de Olympische Spelen van Lillehammer de 10 000 meter schaatsen in een tijd van 13 minuten, 30 seconden en 55 honderdste afgelegd. Dat was sneller dan ooit tevoren, Koss won er bovendien zijn derde gouden medaille mee. Hij stopte met schaatsen en werd ambassadeur van Unicef. Zijn record werd bij de volgende Spelen weliswaar gebroken, maar met een volkomen ander soort schaatsen ??? Koss??? olympische discipline was voltooid.

Wanneer is iets af? Wat is af? Is af utopisch? Of juist een afgrond? Want wat je afmaakt, breng je tot voleinding maar evengoed vernietig je het. Je schept iets, je vernietigt iets.

We publiceren met trots het debuut in het Nederlands van de Zwitserse schrijver Jonas L??scher, wiens roman Fr??hling der Barbaren internationaal hoge ogen gooit. In dit verhaal, ???Naar de bron???, reist een geograaf af naar de oorsprong van een rivier, een reis waarin hij steeds dichter bij zijn eigen kale essentie komt. De inheemse bevolking denkt er ondertussen het hare van. Moraal en betekenis van een oorsprong kunnen een geheel andere kant op worden gedacht.

Jeroen van Rooij schreef een vervolg op zijn gedicht ???De camera valt met de bom mee???, gepubliceerd in nY 23. Daarmee is dat gedicht met terugwerkende kracht onaf gemaakt, en met deze publicatie toch weer af. ???Strijd/ is ook maar een woord voor wat een dier doet/ als bidden niet meer helpt.??? De dingen krijgen een stem en gaan op onderzoek uit, en dat resoneert. Want als alles af is, klinkt de echo.

Fidel Castro heeft 638 aanslagen overleefd en verdween van het wereldtoneel zonder dat iemand het opmerkte. Patrick Bassant vertelt over die indrukwekkende palmares. Zowel de opdrachtgever van de moord als de huurmoordenaar, de illustere Mangoeste, komen uitgebreid aan het woord. Maak hem af, hoe moeilijk kan het zijn?

Atte Jongstra benadert het thema met tweesporenbeleid: gedeeltelijk als de encyclopedist, de man die er alles van af weet, en gedeeltelijk als de mens van vlees en bloed, op zoek naar de wederopbouw van wat aan hem ontbroken heeft, die vertelt hoe hij zichzelf weer af probeert te maken.

Op de valreep van de negentiende eeuw publiceert de Duitse dichter Arno Holz onder de titel Phantasus twee smalle bundeltjes met veelal eerder gepubliceerde gedichten. In de decennia die volgen publiceert Holz steeds weer nieuwe bundels onder deze titel, met een steeds forsere omvang. De gedichten worden bovendien herschreven tot ????n groot gedicht. In zijn verzamelde werk, dat vlak voor zijn dood werd uitgegeven, beslaat dat gedicht al drie van de in totaal tien delen, een postume uitgave in vier delen omvat meer dan 1500 pagina???s. Meer over Phantasus in de bijdrage van Gijsbert Pols.

Arnoud van Adrichem en zijn vaste schrijfmakker Jan Lauwereyns dragen het gedicht ???Maren van de beul??? bij, een ongemakkelijke reis tussen Hollywood en Syri??, tussen filmgeweld en echte onthoofdingen: het fictieve en het re??le afmaken. De beul mag dan zijn twijfels hebben, maar ijzer weifelt niet. Dat weet de beul.

De stad Peking was ooit af, compleet, maar aangezien een stad zonder files een stad zonder ambitie is, werd de stedelijke wildgroei aangezwengeld, werd de snelheid opgevoerd, werd de stikstofstrop rond de stad aangehaald. Bert de Muynck voert een filosoof van de nieuwe wanorde op, een ervaringsdeskundige. Maar ook de filosoof valt ten prooi aan de hoogbouwhigh en de fantoomfile ??? het is onvermijdelijk. Peking plooit niet.

Kan er aan het grote oeuvre van Sybren Polet een einde komen of zal dat altijd onaf blijven? Kan zijn werk af zijn? De schrijver is nu negentig jaar en de vorig jaar verschenen essaybundel De noodzaak van het overbodige is misschien zijn laatste boek. Sven Vitse komt naar aanleiding van deze bundel tot een verfrissende en verblijdende paradox: ???wat ???onaf??? is, ontsnapt vooralsnog aan de vernietiging: het onaffe is nog niet afgemaakt, nog niet doodgemaakt.

Dit is ons smaakpalet van de finissage. De werken zijn nog een laatste maal te zien, laatste kans om te kopen, en met elkaar heffen we het glas, drinken we wat af.