Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

Treinen. Gevangen in de trein

Verschenen in: Rijndorst

 

Reizend opgesloten. Onbeweeglijk in het rijtuig, onbeweeglijke dingen voorbij zien glijden. Wat gebeurt er? Niets beweegt binnen of buiten de trein.
       
De onveranderlijke reiziger zit opgeborgen, genummerd en gecontroleerd in het dambord van de wagon ??? perfecte verwezenlijking van de rationele utopie. Het toezicht en het voedsel springen van vakje naar vakje: ???Vervoersbewijzen alstublieft?????? ???Broodjes? Bier? Koffie???? Alleen de toiletten zijn een vlucht voor het gesloten systeem. Het fantasma van de verliefden, een uitweg voor zieken, een avontuur voor kinderen (???pipi!???) ??? een hoekje vol irrationaliteit, zoals de liefdes en de riolen in de utopia???s van weleer. Met uitzondering van deze aan uitspattingen overgeleverde vergissing, is alles in ruitjes opgedeeld. Alleen een gerationaliseerde cel reist. Een bubbel van panoptische en classificerende macht, een opsluitingsmodule die de productie van orde mogelijk maakt, een gesloten en autonoom eiland ??? zie daar wat de ruimte kan doorkruisen en zich kan losmaken van lokale wortels.
       
Binnen: de onbeweeglijkheid van een orde. Hier heersen de rust en de droom. Er is niets aan te doen, men bevindt zich in de staat van de rede. Alles is hier op zijn plaats zoals in de Rechtsfilosofie van Hegel. Elk schepsel is neergezet zoals een drukletter op een militair vormgegeven pagina. Deze orde ??? een organiserend systeem, de rust van de rede ??? is zowel voor de wagon als voor de tekst voorwaarde tot beweging.

Het vervolg van deze tekst lees je in de papieren versie van DW B 2013 4.