Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

Occupy plaskruis

Verschenen in: De lente
Auteur: Dani??l Rovers

 

 

 

???Een plaskruis is voorzien van 4 urinoirs en hoeft niet te worden aangesloten op het riool. Ideaal voor grote bouwplaatsen en evenementen.???
Firma Sijperda Verhuur. 

 

De plek
Tijdens de herfstmaanden van 2011, toen Occupy Amsterdam ontstond uit een tentenkamp op het Beursplein 5, waren er op het plein twee polyester plaskruisen om de blaas te legen, naast een aantal mobiele toiletten. Eerst nog betaald uit gezamenlijke middelen, later voorzien door de gemeente, wat een slimme zet bleek, want daarmee verwierf het gemeentebestuur al snel een zekere invloed binnen het protestkamp ??? dat uiteindelijk zonder noemenswaardige politie-inzet, als gevolg van een slimme verdeel-en-heersburgemeester, zou worden opgedoekt.
       
Wie het plaskruis betrad, had staande op een van de vier voetsteunen, de keuze uit vier uitzichten naar de respectieve windrichtingen. Naar het oosten toe was dat de effectenbeurs gelegen aan Beursplein 5, waar een lichtkrant de dalende koersen van die dag aangaf, zoals een monitor de laatste uren van een hartpati??nt weergeeft. Richting het noorden bestond het zicht uit het oude beursgebouw, ontworpen door Berlage, waar de poort naar de betaalde toiletten (50 cent) al in de eerste protestdagen op slot was gegaan. In het zuiden lag het consumentenwalhalla De Bijenkorf, op de plek waar ooit ook een beursgebouw stond, die weer de opvolger was van de oudste beurs ter wereld, die in 1609 aan de Rokinzijde van de Dam werd neergezet, een staaltje van wat toen nog geen VOC-mentaliteit werd genoemd. Naar het westen lag het Damrak, met daaraan een C&A plus bovenliggende broedplaats van de creative industry, souvenirwinkels, tourist traps en een Albert Heijn To Go ??? het beste wat Amsterdam na ruim vierhonderd jaar kapitalisme haar toeristen te bieden heeft.
       
Erg lang duurt een plaskruisuitzicht doorgaans niet, omdat de menselijke blaas nu eenmaal binnen afzienbare tijd wordt geleegd, en omdat de geur die van de mobiele urinoirunits opstijgt niet aanzet tot panoramisch verwijlen. Maar wie op Occupy Amsterdam toch even de tijd nam te reflecteren over de gedane zaken, kreeg inzicht in de diepere betekenis van deze plaskruisen. Ze stonden ergens voor. Ze voerden het centrale, contra-intu??tieve en juist daarom briljante concept van de onzichtbare hand voor ogen.

 

Het vervolg van dit artikel lees je in DW B 2013 1 De lente.

???