Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

CLUBSANDWICH

Verschenen in: Clubsandwich

Clubsandwich

Samengesteld en aangevuld door de Systeemclub
(Bart Vervaeck - voorzitter, Atte Jongstra - secretaris)

Club is en blijft club: de kern van
een menigte.
J. Greshoff


Alfabetische impressie in po??zie, beeld en proza, met bijdragen van Gerbrand Bakker, Fredie Beckmans, Huub Beurskens, Willem Bilderdijk, Pieter Boskma, Matthijs van Boxsel, Harry van Boxtel, Arno Breekveld, Francis Bret Harte, Elise van Calcar, Joris van Casteren, G.K. Chesterton, Gerben Colmjon, Hendrik Conscience, Louis Couperus, Charles Dickens, Greet Draye, Frans Erens, Piet Gerbrandy, Meinbert Gozewijn van Soest, Jaap Grave, J. Greshoff, Jacob Isra??l de Haan, Micha Hamel, G.F. Haspels, Arnold Heumakers, A. Gijsberti Hodenpijl, Ingrid Hoogervorst, Prosper van Hove, Jac. Junius, Marc Kregting, Erich Kuttner, Huub van der Lubbe, Taco Meeuwsen, Multatuli, Charlotte Mutsaers, Frans Netscher, J. Noordewind, Christopher North, E. du Perron, Jan van der Pol, Rob Schouten, Peter Sloterdijk, Hans Vandevoorde, Dirk van Weelden, Ira Wilhelm, Adolf W??lfli, Maarten van Zelden

Anticlubclub
Dit twijfelachtige lemma is ontleend aan bijgaande prent, getiteld ???Anti-Society Association??? van de Engelse schilder en satirisch tekenaar George Cruikshank (1792 ??? 1878). De systeemclub breekt zich nog het hoofd over de juiste betekenis.


Antiflirtclub
Begin jaren 1920. Weerbaarheidsverbond van jonge vrouwen te Washington, D.C. Opgericht om ongewenste toenadering van automobiele liefhebbers te voorkomen. Organiseerde op 4 maart 1923 een Antiflirtweek en publiceerde een tienledig programma:
1.         Flirt niet. Het is een demonstratie van ledigheid.
2.         Stap niet in bij flirtende automobilisten ??? ze nodigen u heus niet alleen uit naast hen plaats te nemen om u een vermoeiende wandeling te besparen.
3.         Wend uw ogen niet aan voor gelonk ??? u hebt ze gekregen met een hoger doel.

(...) Lees verder in DW B 2012 2.




Bacchantenclub
De ware club is geheim. Weinig factoren zijn zo bevorderlijk voor het ontstaan van een onderlinge band als het delen van geheimen en het in beslotenheid verrichten van handelingen die het daglicht niet verdragen. Toch is het nog spannender als de buitenwereld het bestaan van de club vermoedt. De ingewijde kan zich verkneukelen in het besef dat hij iets weet waarvan anderen graag getuige zouden zijn, als ze maar wisten waar ze het moesten zoeken. Omgekeerd zwelgt de buitengeslotene graag in fantasie??n over datgene waar hij niet bij kan. Zowel de leden als de buitenstaanders hebben er belang bij dat het geheim niet wordt onthuld.

(...) Lees verder in DW B 2012 2.

Distel, de (letterkundig genootschap)
Op 14 mei 1881 beslisten vijftien ???lettervrienden??? om in Brussel De Distel op te richten, een Nederlandstalig letterkundig genootschap. Dat was geen voor de hand liggende keuze: de Belgische hoofdstad was erg verfranst, het Frans was de enige offici??le taal in Belgi??. Toch was in Brussel al vanaf de negentiende eeuw sprake van een Vlaamse beweging, die langs culturele en politieke weg strijd leverde voor onderwijs in de moedertaal en gelijkberechtiging van de twee landstalen. De Distel nam echter van in het begin uitdrukkelijk afstand van politieke kleurbekenning. Partijdigheid was verdeeldheid en verdeeldheid was zwakte. De vereniging zou zich alleen met de letteren bezighouden en door opbouwende kritiek ??? ???stekelig, niet hekelig???, zoals de kenspreuk van de kring aangaf ??? schrijvers en dichters op het juiste pad brengen. De Stekels ??? zo noemden de Disteliers zichzelf ??? lazen niet alleen voor uit eigen werk. Op de wekelijkse zittingen kwamen ook gevestigde binnen- en buitenlandse auteurs (zoals Conscience, Gezelle, Van Beers, Multatuli en Goethe) ter tafel.

(...) Lees verder in DW B 2012 2.

Genootschap tot Voortplanting des Geloofs


Maximalen
1988 ??? 1989. Tamtammend dichtgenootschap, dat verstilde, introverte po??zie bestreed en pleitte voor emotie, actie, dynamiek. Werkende leden onder anderen Joost Zwagerman, Arthur Lava, Ren?? Huigen en Pieter Boskma.

(...) Lees verder in DW B 2012 2.

Nederlandse Dwergautoclub

Het feit dat u dit leest betekent waarschijnlijk dat u informatie wilt hebben over de Nederlandse Dwergautoclub, kortweg de DWAC. Ik hoop u met deze info een indruk te geven van wat de DWAC is, wat zij doet, en wat het aantrekkelijk maakt om lid of begunstiger te worden. Veel plezier! De DWAC bestaat sinds 1982 en is uitgegroeid tot een volwassen vereniging met ruim tweehonderdvijftig leden en begunstigers. Het voornaamste doel van de DWAC is het behoud van alle typen historische drie- of vierwielige motorvoertuigen met een cilinderinhoud van minder dan 600 cc, de zogenaamde dwergauto???s, niet zijnde een motorfiets met zijspancombinatie. Een hele mond vol. Kernwoorden hier zijn ???600 cc??? en ???historisch???. Historisch vinden wij die 600cc-voertuigen, waarvan de productie in 1969 of daarvoor is be??indigd.

(...) Lees verder in DW B 2012 2.

 Systeemclub
Ad-hocgenootschap, speciaal opgericht voor dit DW B-nummer. Motto: Abyssus abyssum invocat. Prominente leden: Bart Vervaeck (voorzitter), Atte Jongstra (secretaris), J. Noordewind (penningmeester) en Arno Breekveld, Agna Eijgenraam, Maarten van Zelden, Robert Junius. Heft zichzelf op zodra de mogelijkheden daartoe toereikend zijn. Zou graag meer vrouwen in zijn gelederen zien (gezelligheid), maar vreest een te kortstondig bestaan om dit te realiseren. Ook de opstelling van statuten is op de langere baan geschoven. De systeemclub is vooralsnog slechts eenmaal naar buiten getreden met een circulaire getiteld Mededelingen van de Systeemclub, waarin de voorzitter naar het motto van ???zijn??? ad-hocgenootschap enig systeem probeert aan te brengen in de baaierd aan clubsoorten die heden en geschiedenis kennen.

(...) Lees verder in DW B 2012 2.