Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

Panta rhei. Over DW B 2012 1

Verschenen in: Groter en wreder dan ik
Auteur: Hugo Bousset

DW B neemt een tussenstart. De vroegere structuur van een ruim thema als ???protagonist??? en allerlei rubrieken als ???antagonist??? wordt losgelaten. Nadenkend over de relatie tussen papieren en elektronische nummers, komen we tot de volgende conclusies.
      
Een of twee keer per jaar zetten we in op afleveringen van DW B in boekvorm, mooi vormgegeven, tactiel, als hebbeding. Het laatste nummer van de vorige jaargang, Zzzzzzz, de laatste graphic novel, was al zo???n boek, een waar object, met daarbovenop een cahier. Dat kan natuurlijk niet op het web.
      
De andere nummers zullen bestaan uit gevarieerde tekstblokken, zoals een boekenrubriek, cross-overs, debuten, een buitenlandse auteur, teksten over een focus, po??zie enzovoort. Het gaat om slankere, behapbare afleveringen in een minimalistische vormgeving.
      
Op het web moeten volgens ons dingen gebeuren die alleen op het web mogelijk zijn. Het plaatsen van essays, gedichten, prozateksten op de website kan natuurlijk wel, maar vinden we een zwaktebod, meestal ingegeven door financi??le bekommernissen. Wat is de meerwaarde van een literaire prozatekst op het web?
      
Wat wel kan is een uitbreiding van een papieren aflevering met beeldmateriaal of met interactieve mogelijkheden. Zo zullen we de rubriek ???Analoge ruimtes???, waarin schrijvers en architecten samenwerken, als een maquette op www.dwb.be plaatsen. Elke samenwerkingscel vult een nieuwe ruimte tot het huis ???af??? is. Er kan in alle richtingen worden doorgeklikt, ook naar sites buiten de maquette.
      
Wat ook kan, en wat we in 2013 voor het eerst hopen te realiseren: een geheel elektronisch nummer, dat als digitaal boek wordt aangeboden. Een aflevering met duizelingwekkend veel potentie: teksten als een onophoudelijk work in progress, bewegende beelden, visuele en auditieve cross-overs, links, interactie ??? We hebben al ervaring opgebouwd met www.tegenlicht.org, waar factories van schrijvers, beeldend kunstenaars en musici tot stand kwamen.
      
Ook de equipe van DW B wordt vernieuwd. Redactiesecretaris Kurt Snoekx zoekt andere horizonten op en wordt vervangen door de (terugkerende) Els van de Perre. We zijn Kurt zeer erkentelijk voor zijn jarenlange noeste arbeid en ongeremde creativiteit. Pers & promotie gebeurt niet langer door Jeroen Paulussen, maar door Anne Janssen. Over de tekstredactie buigt zich David Depestel. De vorige tekstredacteuren waren Kristien Jacobs en Els, die we danken voor hun grondige werk. De kernredactie wordt uitgebreid met Willem Bongers-Dek, Christophe van Gerrewey en Atte Jongstra.
      
Panta rhei, en wij rijen mee. Liefst voorop, zelfs.