Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

Gestroomlijnde uitvergrotingen. De realist in Hanco Kolk


???Kunst vertroebelt het wereldbeeld en verdraait de feiten.??? In de stad Meccano is dat de reden om een 100% cultuurvrije maatschappij na te streven; voor de Nederlandse stripmaker Hanco Kolk (1957) is het net een motivatie om ongeremd zijn spitsvondige en wrang-humoristische beeldverhalen te blijven maken. Tussen 1993 en 2007 gaf Kolk in een vierluik vorm aan Meccano, ???het kleine vorstendommetje aan de Middellandse Zee, waar de rijken der aarde leven als personeel van de allerrijksten der aarde???. De satire van een doorgedraaide quasi-Monegaskische samenleving is bijtend hard, omdat onder het geruststellende laagje vernis van entertainende fictie onze eigen werkelijkheid voelbaar is. Meccano is een symptomatische blauwdruk van de samenleving. ???Het is dezelfde realiteit, maar dan door een andere bril bekeken???, zegt Hanco Kolk.

 

De nasmaak van Kolks humor is bitterzoet. Zwartgallig wordt het wanneer zijn profetie??n worden ingehaald door de werkelijkheid. In Schlager (1999), het derde deel van de Meccano-tetralogie, doorboort een vliegtuig een wolkenkrabber. In Gilette (1994), het tweede Meccano-deel, grossieren jetsetvrouwen in gepoch over welk model kunstborsten ze zich hebben kunnen aanschaffen. De Zeppelins??, Superprammen??, Voorgevel??, Megatieten?? en beduidend minder indrukwekkende Kikkertepels?? zijn in een duidelijke hi??rarchie gewrongen statussymbolen. Het enige verschil met het hier en nu is wellicht de ietwat democratischere toegang tot die bewuste tak van de medische sport.

De vier delen van Meccano werden verzameld in twee boeken: De Eenzame Planeet (2009) bundelt de eerste drie verhalen ??? Beauregard (1993), Gilette en Schlager. De Ruwe Gids (2007) is het sluitstuk van het vierluik. Als heuse exemplaren van Lonely Planet en The Rough Guide toveren de boeken in een inleiding de lezer een paradijs voor. De satire is hier opzichtig: het nastrevenswaardige Eden bevat geen maatschappelijk bindmiddel, maar bestaat uit een op een kluitje gegooid stel ego??stische perverten voor wie drugs en seks de enige afleiding en bezigheid zijn. Het hoeft niet te verbazen dat de inwoners geestelijk lijden onder hun lifestyle. De Meccanezen zijn schijndoden in een vers gedolven graf, klinkt het in Beauregard. Het gidsje dat De Eenzame Planeet opent, toont Meccano vanuit het noorden gezien. Als je even de futuristische kabelbaan en de opzichtige baai negeert, zie je aan een palmboom een levenloos lichaam bengelen.


Lees meer in Zzzzzzz, de laatste graphic novel.