Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

Onderbelicht

Auteur: Sander Turnhout


Vandaag koop ik een boek dat een einde maakt.

Dat klinkt pompeus.

Laat ik dit zeggen.

Het is een boek dat gecensureerde geschiedenis in beeld brengt. Laat ik dit zeggen. Het is een boek dat laat zien hoe wij ??? Laat ik niets zeggen. Ik zal de beelden laten spreken. Het is een fotoboek.


De werkelijkheid aan het licht brengen is niet zonder risico???s. Laat u niet bedriegen door ontmaskeringen: het zijn verschuivende decorstukken en anders niets.

Straks zal het pikkedonker zijn. De foto???s zullen ronddwarrelen als bladeren in een herfststorm. De kortsluiting zal het laboratorium lamleggen, punaises zullen worden afgevuurd en diep mijn lichaam binnendringen, de zaak zal overkoken: kleuren, contrasten, scherpte, diepte, pixels, projecties. Straks regent het fixeer.

Maar eerst zal ik een verhaal vertellen.
Er was eens, lang, lang geleden in een ver, ver land een boze koning ???


KLIK



I. De koning

Je kunt de koning zien lijden aan zijn boosheid. Zijn zonden drukken hem zwaar op zijn schouders: zijn haar is grijs, hij staat gebogen en heeft grote wallen onder zijn ogen. Hij spreekt heftig gesticulerend, maar wat hij zegt is ruis: ??? de goede zaak ??? de vijand ??? bevrijding ??? our way of life. De woordblubber wordt hitsig in het rond gesmeten. Je kunt het horen op de foto. De koning is dood, leve de koning. Daar gaat de helikopter. De wiekslag gonst hem door het hoofd en er hangt een mist van dauw in zijn hersenen.


Als de foto???s genomen zijn, laat de koning zich afschminken. Zijn haren worden gewassen en een raadsheer praat onophoudelijk op hem in. Wat hij zegt, wordt niet geregistreerd. De lucht van kerosine dringt zijn voorhoofdsholte binnen, nestelt zich behaaglijk in de neus en is daar niet meer weg te meppen. De gedachten van de koning staan in vuur en vlam. Hij blust ze met whisky en slaat zijn vrouw. Zonder haar hysterische geschreeuw nog op te merken. Another day at the office.

Ik blader door de afbeeldingen van het paleis. De muren zijn van wit, reflecterend marmer en de kamers zijn rond. De lange gangen buigen de blikken van wie erdoorheen wandelt af in vreemde richtingen en het duurt lang voordat bedienden en boden er de weg kennen. Het gebouw hangt vol met spiegels en heeft grote ramen.

De koning kent het gebouw op zijn duimpje, maar zichzelf kent hij niet meer. Hij voelt zichzelf niet meer, hij is zichzelf niet meer. Overal zijn ministers, raadsheren en voorlichters maar de koning kan hun stemmen niet meer uit elkaar houden. Alles komt van buitenaf: een smurrie van geluid en rommel. Zijn longen zijn als stofzuigerzakken en zijn denken is als natte sneeuw. Alles wordt vanzelf in beweging gezet en de koning drijft een beetje mee. Een bootje, dobberend op het water. Geluk, pech of toeval: er zijn altijd excuses om de speelbal uit te hangen. Hij was koning geworden omdat het toeval ??? of iets anders ??? dat zo wilde.

Als hij gaat slapen, droomt de koning van een barbecue. Het lijkt alsof hij deze droom altijd al heeft gehad, of in elk geval al zo vaak dat hij er intussen mee samenvalt. Het beeld definieert hem. Soldaten in rijen van vier marcheren het vliegtuig binnen. Bruiloft. Witte tuinstoelen, witte wijn, witte jurk, witte tanden: zijn vrouw straalt gemaakt, maar dat is geen reden om niet van haar te houden. Alle gasten zijn gelukkig. Hijzelf is er ook. Op het moment dat het vlees sissend op het vuur wordt gelegd, schieten de steken in zijn zij en dringen de soldaten binnen. Het maakt hem schizofreen. De droom voelt als een cocktailshaker. Jong, gelukkig en ambitieus gemixt met oud, versleten en verbitterd. Hier en nu en daar en toen. Emoties botsen op elkaar als knikkers die lukraak in een emmer zijn gesmeten. Bitter, zoet, euforie, dronkenschap, paranoia. Elke botsing doet pijn, heeft een bevreemdend effect en neemt de koning ??? kortstondig ??? mee naar betere tijden. Het feest, de herinnering, de drank, de droom, het vuur en een diepe bitterness peuteren zijn brein uit elkaar. Hij is alomtegenwoordig in zijn droom, zijn geest is overal.


Lees meer in De maker.