Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

Oostkust

Verschenen in: Belladonna
Auteur: Renee Gladman

De geesten keerden terug met de regen, mijn uitputting ??? een kramp in hoofd zegt, ???luiheid, je luiheid??? ??? mijn luiheid dan, en de regen omhult me. Ik ben alleen in dit bed, diep in slaap dus dromend. En helder, zodat de knoppen zich openen.

Niet helder. Er is iemand, een meisje. Ik vergat het. Dat is dus mijn uitputting, die zich verplaatst over een gekleurde droomweg. Een taxi op een landweg. Het is een geplaveide weg die zich voordoet als een landweg. Verplaatst, stoffig. Een van de geesten leunt uit het raam en roept _______ of in woorden zoiets als ???shierp, shierp???, van mening dat ik een jongen ben. Ik zeg: ???Je bent mijlen buiten de stad.???

???U staat in de weg???, zeg ik tegen de taxichauffeur.
???Waar wilt u naartoe???? antwoordt hij.
???En ik heb weinig tijd???, ga ik voort.
???Maar ?? sleepte ons hier mee naartoe???, onderbreekt hij.
???En ik zou absoluut nooit met u praten, Onzichtbare!???
Dan zegt hij: ???Een ontbinding is ophanden.???
En ik wil dat hij dat uitlegt. Maar hij is verdwenen. De weg is verdwenen.

                                                                        *****

Ik ben in het Zuiden. En iets zegt me dat de temperatuur ideaal is voor de jacht. Zo warm dat de arme ziel zwetend ontwaakt, het zweet ziet en onmiddellijk veronderstelt dat er op haar wordt gejaagd. En het is waar. Er ligt een onleesbaar briefje op haar kussen. Ze kijkt naar de slapende vrouw naast haar. ???Wie schreef dit???? De vrouw heeft dunne lippen; als ze praat, bewegen ze niet. Dus de stem die zei: ???Ik denk dat ik dat deed???, kon van haar geweest zijn, maar haar ogen zijn niet open.

???H??, word wakker uh ?????? Haar naam schiet me niet te binnen. De kramp in het hoofd zegt: ???Laat haar met rust ??? je zult huilen als ze ervandoor is.??? Het is waar en mijn keel doet zeer van het zuigen op vingers. Voeg dan de regen toe.

Er zijn in totaal vijf geesten, maar slechts drie verstoren mijn slaap. Een heeft een hoge stem: het meisje, Lisa. Een zweeft boven me: een verstikkende, Fred. En de derde: frivool, artistiekerig, Damien.

Voor zonsopgang klinkt er een stem. ???Wazig, wazig.??? Het meisje hoest, rolt zich om, legt haar arm over mijn borst. Ze ligt op haar buik. De arm is zwaar. Nu mijn ademhaling. Wat ik van haar verlang, is dat ze blijft slapen, maar binnen zo???n vijf seconden langs een tepel begint te strijken. Ik zit onder haar arm vastgeklemd. Ik wil mijn tepels gestreeld.

                                                                        *****

???Ga naar buiten, bezichtig de bezienswaardigheden!??? schreeuwt Gedachte.
Ogen trekken, rollen terug in mijn hoofd. Zweet verdampt.
Zon glanst en ogen plotseling achter een bril.
???Wie deed dat????
Het is een droom.
???Ga wonen in de smerige stad.???
???Maar ik ben in het Zuiden.???
???Migreer.???
???Ja, natuurlijk.??? Ik vraag me af, ben ik onder vrienden?
???Fred wil van je houden. Maar je moet voorbij het transparante zien te raken.???

                                                                        *****

Fred, Damien, Lisa, geest vier en vijf. Ga weg. Het meisje knipoogt en laat een scheet. Shit, en ik schreeuw. Zon komt straks op. Vogels zijn al sterk. In het bed, leunend tegen een kussen, in slaap maar met mijn gedachten op een kier. Insecten vallen erin. Vreselijke hitte, vochtige stinkende kamer.

Meisje slaapt op haar linkerzij. Ik kijk naar hoe ze ligt te slapen. Elke zeventiende keer dat ze ademt, raakt de lucht verstrikt in haar neus. Morgen zal het een verkoudheid worden. Of is het omdat ze een snuifdoos is ??? dat kan ik zien. Maar mooi is ze.

Het raam vlak boven me is open. Droom dat ik verzonnen ben en dat Lisa echt is. Om haar reactie te zien zeg ik dat ze echt is. Ziekelijk, walgelijk. Geesten sarren me. ???Vanwaar die geweldige kamer???? Zon staat aan de hemel, ze spreken mijn taal. Wind waait. Ik zeg ___ terug.

Ik ben wakker. Ik slaap. Iemand heeft mijn portemonnee gestolen. Een handdoek is om mijn hoofd gebonden, ik draag een corporate suit. Een droom, een droom. Daglicht breekt door. Wat mijn gedachten zojuist zeiden was: ???Daglicht, je brak door. Zeg nu vaarwel.??? Hij praat over het meisje, maar ik heb het over de geesten.

Ik heb iets ingeademd dat mijn stemming be??nvloedt. Het is de smerige kutstad. ???Eindelijk???, zeggen mijn gedachten. ???Eindelijk???, herhaal ik, maar ik heb geen flauw benul wat ik verder moet zeggen. Ik denk dat het tijd is om het meisje naast me te testen. De meeste mensen worden nooit wakker als zichzelf. Ze kan zich voor van alles uitgeven. Wakker worden en lachen, hoewel ze nooit lacht. Of wakker worden en onmiddellijk ijzig zijn. Ik ben al zo lang wakker dat ikzelf niet anders kan dan acteren.

Als jij wakker wordt, zal ik ontwaken. Dat is de overeenkomst die kalverliefdes sluiten. Maar wanneer geesten de enige stoelen in de kamer bezetten, dan durven die van vlees en bloed zich niet te verroeren. ???H?? meisje ?????? Ik stoot haar zachtjes aan. Ik raak haar huid aan en de kramp in hoofd zegt: ???Vergeet me niet.??? Plotseling tuimelt nacht terug: kritieke sc??nes nu die me eerder ontgingen ??? kinky. Niet dat ik de nacht anders had waargenomen ??? Ik werd afgeleid door de geesten. Nu wil ik alles nog even kort afspelen, zoals we in het Zuiden zeggen. Maar ik slaap.

Damien, Lisa, Fred bekijken me vanuit hun stoelen. Meewarige blikken vragen: ???Waarom staat ze niet op???? En dit steeds opnieuw. Ik word nooit wakker. Zij gaan nooit weg. Het meisje knipoogt alleen maar, trekt zich dan terug. De smerige stad verdwijnt bloeiend in de verte.


Vertaald door Jan Lauwereyns en Arnoud van Adrichem.
Lees meer in Belladonna.