Op deze pagina's is het archief van DW B terug te vinden. Voor de actuele website ga naar: http://www.dwb.be

Lieve God

Verschenen in: Lieve God

Lieve God,

Bent U terug van weggeweest?
      
Nederlandse schrijvers hebben, schijnt het, religie weer ontdekt. Tot Uw grote verrassing, of in ieder geval de onze. Jarenlang dacht U, en dachten wij met U, dat ze ???klaar??? waren met kerk en godsdienst, maar nu kruipen ze, lieve God, weer uit de schaduw in Uw zonlicht.
      
Maar bent U wel zo ???weg??? geweest als wij altijd dachten, uit de literatuur en uit de maatschappij? Waar komt die nieuwe aandacht voor religie vandaan? Waarom verkoopt U zo goed in de geseculariseerde Lage Landen? Lopen de schrijvers kritisch achterop of zijn ze de bekeerden voor?
      
In dit speciaal voor U gecompileerde dossier gaan wij ouderwets op zoek naar antwoorden.
      
U hebt Zich vast nooit afgevraagd: besta Ik? Is er een hemel en een hel? Wie gelooft volkomen in Mij? Waarom zijn er zoveel religies en is de Mijne de enige ware? Is de Bijbel echt waar? Ben Ik de liefde, de dood, het schone, het ware, het goede? Ben Ik de ultieme apostrof?
      
Moeilijke vragen, vooral de derde en de laatste, dat zijn wij met U eens. Maar stellen zullen we ze, in Uw plaats, of U dit wilt of niet. En te lezen zullen de antwoorden zijn, liederen en redeneringen, met U of tegen U.

Vriendelijk groetend,

Patricia de Martelaere en Jan Lauwereyns